Burn-out klachten verhelpen


Burn-out klachten en hoe dit te verhelpen

Wat is een burn-out en hoe ontstaat het?

Een burn-out is een psychologische term voor het gevoel “opgebrand te zijn”. Je kunt het leven ineens geestelijk en lichamelijk niet meer aan. Je kunt het niet meer handelen voor jezelf, je verliest het overzicht en je krijgt het gevoel dat je de grip op de situatie kwijtraakt.

Als je bijvoorbeeld iets vervelends overkomt, dat een dierbare ziek wordt, je verliest je baan, als je minder steun krijgt van je omgeving of wanneer je gaat verhuizen komen hier vaak te veel spanningen vrij.

Soms komt het voor dat je teveel hooi op de vork neemt waardoor je oververmoeid raakt en de dagelijkse bezigheden niet meer kunt uitvoeren. Dit noemen we overspanning. Bestaan de klachten langer dan een half jaar en ben je vooral moe en uitgeput dan noemen we het een burn-out.

Oorzaken van een burn-out

Je krijgt een burn-out als je teveel spanning hebt of hebt gehad. Natuurlijk heeft ieder mens spanning in het leven, dit hoort er ook bij en een beetje spanning is ook wel goed want dit maakt je scherp. Maar als je te veel spanning ervaart of het duurt te lang dan kan dit overgaan tot overspanning oftewel een burn-out. Denk hierbij aan:

 • Je wilt te veel tegelijk.
 • Je ervaart te weinig steun van je omgeving
 • De omstandigheden zitten tegen, bijvoorbeeld relatieproblemen of ontslag.
 • Te hoge werkdruk.

Lukt het je niet om dit te veranderen of om anders met de spanning om te gaan dan is de kans groot dat je overspannen raakt en uiteindelijk thuis komt te zitten met een burn-out.

Symptomen van een burn-out

Er zijn een aantal symptomen waaruit je kunt opmaken dat je last hebt van een burn-out. Als je een half jaar last hebt van de volgende 3 dingen.

1) Je hebt last van 3 of meer spanningsklachten zoals:

 • een uitgeput gevoel.
 • Geestelijke moeheid (moeite met concentratie).
 • Piekeren.
 • Een opgejaagd gevoel.
 • Gemakkelijk huilen.
 • Snel boos of geïrriteerd.
 • Onrustig slapen.

2) Je hebt het gevoel dat je het leven niet meer aankunt, je voelt je machteloos en je krijgt het gevoel dat je de grip verliest over je leven.

3) Het lukt je niet meer om je dagelijkse bezigheden goed te blijven doen op het werk of thuis.

Je kunt ook lichamelijke klachten krijgen zoals:

 • pijn op de borst
 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Maagklachten
 • Buikpijn

Tips voor een burn-out

Het herstel van een burn-out verloopt vaak in 3 fases.

Begrijpen en accepteren. 

Dit is voor veel mensen een moeilijke fase. Zolang je het niet kan accepteren kun jij je niet ontspannen wat zich weer uit in meer stress en waardoor jij je juist vermoeider gaat voelen. Een periode van rust en ontspanning levert veel op. Ga leuke dingen doen wat je energie geeft.

Zet je problemen op een rij.

Deze fase is bedoelt om echt al je problemen op een rij te zetten en hiervoor een gepaste oplossing voor te bedenken. Natuurlijk kun je niet bij elk probleem een goede oplossing vinden, maar kijk vooral welke zaken jou  teveel spanning geeft en hoe je dit anders kunt oplossen.

Probeer ervoor te zorgen dat je anders met de spanning omgaat zodat je minder spanning gaat ervaren. Neem hier ook echt de tijd voor! Wil niet alles in 1 dag oplossen. Je problemen zijn er ook niet van de ene dag naar de andere dag gekomen, dit zal er ook niet ineens uitgaan.

Oplossingen uitvoeren

In de laatste fase is het de bedoeling dat je de bedachte oplossingen ook daadwerkelijk gaat uitvoeren om je problemen op te lossen. En hier leer je ook om op een andere manier met spanning om te kunnen gaan zodat je minder stress/spanning zal gaan ervaren. Dit gaat niet over 1 nacht ijs!

Hypnose kan helpen bij het herstel van een burn-out!

Hypnose is een vorm van ontspanning en voelt heerlijk! Natuurlijk kan hypnose jou niet helpen om je problemen op te lossen maar hypnose kan er wel voor zorgen dat je minder spanning zult ervaren, dat je beter met spanning om kunt gaan en dat je rust in je hoofd en lijf gaat ervaren. Hierdoor zal je veel sneller herstellen van je burn-out zodat je echt weer kan gaan genieten van het leven!

Mocht je nog vragen hebben dan bel ik je gratis terug waarbij je meer kunt vragen over een hypnose behandeling bij een burn-out. Ook is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen om van je burn-out af te komen.

Download gratis e-book:

De echte waarheid over hypnose

Er zijn veel vragen omtrent hypnose. Veel mensen weten niet wat het inhoudt en wat het kan doen. In dit gratis e-book ga ik al je vragen wegnemen die je hebt over hypnose. Klik hieronder op de knop om gratis toegang te krijgen.

Hypnosepraktijk Twente Echter waarheid over hypnose

Heb je nog vragen?

Stel deze gerust en ik probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag Bel mij terug

Gecertificeerd Hypnotiseuse

Wij beschikken over de juiste papieren. Daarnaast heb ik les gehad van de zoon van Dave Elman, de grondlegger van Directe Hypnose

Directe hypnose, SleepTalk, kinderhypnose, afvallen, stoppen met roken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk je onze website dan ga je akkoord met onze cookies.