Wat is misofonie?
Misofonie betekent letterlijk “haat voor geluid”. Het is een hersenaandoening waarbij specifieke geluiden extreme woede, walging of haat kunnen opwekken.
Veel mensen met misofonie hebben niet alleen last van geluiden om zich heen maar ook van bepaalde bewegingen. Denk aan het wiebelen van je been als iemand de benen over elkaar heeft of het bewegen van je vingers op tafel of het frummelen aan je haar.
Er is weinig bekend over het ontstaan van misofonie. Meestal ontstaat het tussen je 8e en 12e levensjaar. Het is niet duidelijk waarom iemand hier last van krijgt en het ontstaat meestal geleidelijk. Het begint vaak met 1 geluid en meestal is dat een eetgeluid van een dierbare waar je last van krijgt. Dit zal uitgroeien tot een steeds langer wordende lijst met geluiden waar je last van krijgt.
Er bestaan een aantal testen op internet die je een indicatie kan geven in welke mate er sprake is van misofonie.
Symptomen misofonie
- Negatieve gevoelens bij geluiden opwekken
- Extreme woede
- Haat
- Afschuw
- Walging
- Agressie
- Negatieve, agressieve gedachtes
- Verhoogd spanningsniveau door continue alertheid en stress
- Concentratiestoornis
- Vermoeidheid
- Zich onbegrepen voelen
- Schuldgevoelens
- Angst om zelfbeheersing te verliezen
Veelvoorkomende triggers: (vooral bij dierbaren)
- Slikken, kauwen, bijten, smakken
- Ademen
- Kuchen, keelschraper, geeuwen
- Niezen, hoesten, neus ophalen, snuiven
- Fluiten, neuriën, zingen
- Iemand zijn stem, lach of uitspraak van een bepaalde letter
Veelvoorkomende triggers bij vooral bekenden
- Klikken met een pen
- Typen op een toetsenbord, klikken met de muis
- Het tikken van een klok
- Kraken van bijv. chips (zakken)
- Roeren met een lepel of snijden van eten
- Het lopen op hakken op een harde vloer
Alle geluiden die we maken kunnen in principe een trigger zijn voor mensen die misofonie hebben. Meestal begint het met eetgeluiden van dierbaren en wordt dit later verder uitgebreid met meerdere geluiden. Het kan ook zijn dat bepaalde triggers verminderen en dat andere triggers weer verergeren.
Heb ik misofonie?
Het volgende gedrag kan een indicatie zijn voor misofonie aan een eettafel:
- Onrustig zijn en druk doen, of juist heel stil zijn en in elkaar gedoken zitten.
- Als laatste aan tafel gaan en als eerste weer weggaan
- Met een hoofdtelefoon naar muziek luisteren
- Woede gevoelens voelen tijdens de maaltijd
- Vingers in de oren stoppen of handen op de oren houden
- Boos worden op de mensen met wie je samen eet
- Zelf veel geluid maken tijdens het eten (hard praten, met bestek geluiden maken)
Omgaan met misofonie
Het is soms lastig om te begrijpen wat er met iemand gebeurd als je misofonie hebt. Je wilt je dierbaren helpen en ondersteunen maar je weet niet hoe. Er zijn natuurlijk een aantal tips die je kunt volgen om beter om te kunnen gaan met iemand in je omgeving die hier last van heeft.
- Toon begrip, als je echt laat merken dat je begrip hiervoor hebt zal diegene minder heftige buien krijgen.
- Maak het bespreekbaar. Praat erover, kijk waar je kunt helpen om het minder heftig te maken.
- Zeg geen dingen als “ je moet er niet zo op letten”. Dit is geen keuze, dit hoort bij de aandoening.
- Opmerkingen als “je doet het zelf ook” daar kan niemand wat mee. Je kwetst diegene en je toont onbegrip.
- Misofonie kan een enorme negatieve stempel worden op het gezin. Maak ook ruimte voor de positieve kanten van diegene die hier last van heeft. Maak het niet groter dan dat het is. Hoe meer focus je erop legt hoe erger en hoe negatiever de sfeer thuis wordt.
Hou zo veel mogelijk rekening met diegene die misofonie heeft, ga bijvoorbeeld geen chips eten waar diegene bij is. Als iemand minder heftig reageert als de radio aanstaat tijdens het eten sta dit dan ook toe zodat diegene weet en voelt dat dit serieus genomen wordt.
Behandeling misofonie
Omdat de oorzaak van misofonie nog niet bekend is, is dit in de reguliere zorg moeilijk te behandelen. Cognitieve gedragstherapie werkt bij angsten en fobieën maar werkt vaak averechts bij misofonie. Woede is een andere emotie dan angst. Woede kun je alleen verminderen door uit de situatie te gaan en niet om deze aan te gaan.
EMDR therapie is alleen effectief als er een trauma achter schuilt. Zodra je de trauma weghaalt zal de stress verminderen en dit zal leiden tot vermindering van misofonie.
Er bestaat momenteel een behandeling in het AMC Amsterdam die misofonie behandeld en deze behandeling werkt wel maar is erg intensief. 48% van de behandelde patiënten hebben resultaat met deze behandeling.
Hypnose en herstel van misofonie!
Hypnose is een vorm van ontspanning en voelt heerlijk! Dit kan er voor zorgen dat je beter met misofonie om kunt gaan, dat je rust krijgt en dat je alle geluiden kunt accepteren. Hierdoor kun je weer gaan genieten van het leven zonder dat je bezig bent met alle geluiden die in je omgeving gemaakt worden.
Mocht je nog vragen hebben dan bel ik je gratis terug waarbij je meer kunt vragen over een hypnose behandeling misofonie. Ook is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen om van je misofonie af te komen.
Heb je nog vragen?
Stel deze gerust en ik probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Stel een vraag Bel mij terugGecertificeerd Hypnotiseuse
Wij beschikken over de juiste papieren. Daarnaast heb ik les gehad van de zoon van Dave Elman, de grondlegger van Directe Hypnose