Emetofobie: Angst voor overgeven


Emetofobie angst voor overgeven

Wat is Emetofobie

Emetofobie is angst voor overgeven. Dit is een extreme angst om geconfronteerd te worden met overgeefsel. Dit kan van jezelf als van anderen zijn.

Vaak gaat deze angst ook samen met smetvrees en dit komt omdat je te bang bent om ziek te worden zodat je moet overgeven. Je doet er letterlijk alles aan om maar niet in aanraking te komen met overgeefsel.

Alleen al de woorden braken, overgeven of braaksel raken mensen in blinde paniek die emetofobie hebben. 

Situaties waarin er een kleine kans ontstaat om ziek te worden vermijd je. Dit gaat vaak zo ver dat veel moeders hun eigen kind niet kunnen helpen als ze ziek zijn.

In extreme gevallen zullen ze wegrennen van hun eigen kind of ze gooien hun eigen kind op de grond zodra ze gaan overgeven. 

Echt alle situaties waarin er een kleine kans is dat jij of iemand anders moet overgeven probeer je te ontlopen. Het beheerst echt je leven.

De angst voor overgeven is dan ook het enige waar je aan kunt denken. Je kunt niet meer genieten van de dagelijkse dingen en je leven wordt hierdoor niet makkelijker.

De meeste mensen kunnen het wel relativeren en je weet ook wel dat je er niet bang voor hoeft te zijn omdat het weinig voorkomt. Waarschijnlijk is het al jaren geleden dat je hebt overgegeven. 

Hoe ontstaat Emetofobie

Dit ontstaat vaak op jonge leeftijd al en kan het gevolg zijn van een trauma. Het kan zijn dat je zelf heel ziek bent geweest of dat je iets hebt meegemaakt met iemand anders die heel veel heeft overgegeven. Soms is het ook onduidelijk waarom je deze fobie hebt ontwikkelt.

Symptomen Emetofobie

Er zijn verschillende symptomen voor emetofobie. Dit kan lichamelijk, geestelijk en gedragsniveau zijn zoals:

  • Misselijkheid
  • Gewichtsverlies
  • Angst in sociale situaties
  • Maag klachten
  • Darm klachten
  • Vermijdingsgedrag
  • Extreme hygiene
  • Gebruik medicatie tegen misselijkheid
  • Trillen
  • Zweten
  • Tintelingen
  • Duizeligheid
  • Droge mond
  • Hyperventilatie
  • Niet meer helder kunnen denken
  • Vluchtgedrag

Omgaan met emetofobie

Het kan erg lastig zijn om met emetofobie om te gaan. Toch heb ik een aantal tips die je kunnen helpen om het draaglijker te maken voor jezelf. 

  • Praat met anderen over je situatie. Natuurlijk wil je het niet aan de grote klok hangen maar als je erover praat zul je merken dat anderen hier rekening mee houden. 
  • Probeer het te relativeren. Dit doe je waarschijnlijk al maar bedenk wat het ergste is wat je kan overkomen als jij of iemand anders overgeeft. 
  • Voel je de angst? Schrijf je gevoelens op zodat je deze later kunt teruglezen. Dit kan je helpen bij het relativeren. Waar kwam de angst vandaan? Wat voelde ik precies? Was dit reëel?
  • Zoek afleiding. Niets is beter om afleiding te zoeken als je ergens bang voor bent. Hierdoor kun je de angst makkelijker opzij zetten waardoor je in minder situaties bang zal zijn. 

Behandelingen

Er zijn meerdere behandelingen om emetofobie op te lossen. Vaak beginnen mensen met cognitieve gedragstherapie. Hiermee leer je jou niet helpende gedachten te veranderen naar helpende gedachten. Je leert omgaan met je angst om op een andere manier naar je angst te kijken. 

Emetofobie kan ook afkomstig zijn van een trauma, daarom wordt er vaak EMDR therapie toegepast. Samen met een psycholoog zoek je de trauma op die vaak voortkomt uit een nare herinnering om deze vervolgens te verminderen. 

Exposure is waarschijnlijk de spannendste behandelmethode. Hier zal je langzaamaan blootgesteld worden aan je grootste angst. Denk aan filmpjes van brakende mensen of  uiteindelijk een bezoek aan een instelling waarbij iemand overgeeft die je moet helpen. 

Medicijnen. Ook dit kan je voorgeschreven worden als je angst te extreem is zodat je wat gekalmeerd wordt. In de meeste gevallen zullen dit antidepressiva zijn. 

Behandelen met Hypnose

Hypnotherapie kan je helpen bij angsten, fobieën en trauma’s zodat je weer kunt genieten van het leven. De werking ervan is wetenschappelijk bewezen en wordt steeds vaker aangeraden door doktoren.

Hypnose is een vorm van ontspanning en voelt heerlijk! Deze therapie kan ervoor zorgen dat je beter met je angst kan omgaan en dat je geen belemmeringen meer voelt zodra er iemand ziek wordt. In de meeste gevallen kun je zelfs je eigen kind helpen zodra je kind ziek wordt zodat je geen vluchtgedrag meer vertoont. 

Ben je aanvullend verzekert? Dan vergoeden de meeste zorgverzekeraars een gedeelte van de behandeling. Kijk dit zelf goed na bij je zorgverzekering. 

Mocht je nog vragen hebben dan kun je een contactformulier sturen met al je vragen die ik z.s.m. zal beantwoorden. Ook kan je direct een afspraak inplannen om van de emetofobie af te komen.

Download gratis e-book:

De echte waarheid over hypnose

Er zijn veel vragen omtrent hypnose. Veel mensen weten niet wat het inhoudt en wat het kan doen. In dit gratis e-book ga ik al je vragen wegnemen die je hebt over hypnose. Klik hieronder op de knop om gratis toegang te krijgen.

Hypnosepraktijk Twente Echter waarheid over hypnose

Heb je nog vragen?

Stel deze gerust en ik probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag Bel mij terug

Gecertificeerd Hypnotiseuse

Wij beschikken over de juiste papieren. Daarnaast heb ik les gehad van de zoon van Dave Elman, de grondlegger van Directe Hypnose

Directe hypnose, SleepTalk, kinderhypnose, afvallen, stoppen met roken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk je onze website dan ga je akkoord met onze cookies.