Onzekerheid


Blog over onzekerheid

Wat is de oorzaak van onzekerheid

Onzekerheid is iets waar iedereen wel last van heeft in zijn of haar leven. Je gaat twijfelen aan je zelfbeeld en je voelt je steeds kleiner worden als je met anderen bent.

Onzekerheid kan worden veroorzaakt door angst maar ook door lichamelijke, sociale of emotionele factoren. Denk aan een heftige gebeurtenis waarbij je erg onzeker kan worden.

Bijvoorbeeld iemand die heel erg gepest is omdat hij/zij een bril moet dragen. Of omdat iemand niet de nieuwste mode aanheeft. Dit lijkt vrijwel onschuldig maar hier worden kinderen voor het leven getekend. 

Ook hoge verwachtingen van je ouders/verzorgers kunnen ertoe leiden dat je onzeker wordt.

In de meeste gevallen worden kinderen onzeker door de ouders, vrienden andere familieleden. De benadering naar kinderen toe is ontzettend belangrijk omdat een kind geen kritische factor heeft.

Dit is een soort filter wat ervoor zorgt dat je alles goed kan relativeren. Als je tegen een kind “voor de grap” zegt dat hij/zij geen mooie kleren aanheeft en je kind gaat dit geloven vererger of versterk je de onzekerheid.

Dit gaat zijn eigen leven leiden met alle gevolgen van dien. De oorzaak van onzekerheid is dan ook erg lastig te bepalen omdat dit hele kleine dingen kunnen zijn waardoor het is ontstaan. 

Gevolgen van onzekerheid

Veel mensen denken er niet over na maar er kunnen ernstige gevolgen zijn als je onzeker wordt. Het kan het gevolg hebben dat je je niet meer vrij voelt om te doen wat je leuk en belangrijk vind.

Je zal niet meer voor je eigen belangen opkomen en vaak durf je geen nee meer te zeggen wat tot gevolg heeft dat je jezelf overwerkt en dat mensen over je heen gaan lopen. Je kunt niet meer je eigen leven leiden die je zou willen leiden.

Ernstige, langdurige onzekerheid kan gevolgen hebben voor je gezondheid, relatie, werk, sociale leven en kan zich in het volgende uiten: 

 • Verlegenheid
 • Schaamte
 • Eenzaamheid
 • Paniek en angststoornis
 • Eetproblemen
 • Faalangst
 • Depressie of burn-out
 • Psychische klachten

Symptomen onzekerheid

Je hebt veel symptomen die duiden op onzekerheid. Hieronder een aantal meest voorkomende symptomen. 

 • Droge mond
 • Hartkloppingen
 • Niks durven zeggen
 • Rood hoofd krijgen als je iets gaat zeggen tegenover iemand
 • Klamme handen
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Je laten leiden door anderen
 • Nadenken hoe anderen je negatief kunnen beoordelen
 • Dat je geen fouten van jezelf mag maken
 • Streven naar perfectie
 • Jezelf vergelijken met anderen

Behandelingen

Als je een beetje onzeker bent is dit nog geen reden om gelijk naar een psycholoog te gaan. Iedereen is wel eens onzeker en dit is ook niet erg.

Als je echt zo onzeker bent dat je sociale leven eronder gaat leiden of als je er zelf heel erg onder lijdt kun je hulp gaan zoeken. Je hebt een aantal mogelijkheden wat je kan helpen om van je onzekerheid af te komen. 

Als eerste heb je cognitieve gedragstherapie. Deze therapie kan je helpen zodat je positiever leert denken en doen. 

Daarnaast kun je EMDR therapie volgen. Omdat onzekerheid vaak ontstaat door een angst zullen ze dit bij deze therapie opsporen en de lading eraf halen zodat je hier geen last meer van zal hebben in je dagelijkse leven. 

Ook kun je een therapeut of een psycholoog uitkiezen wat je kan helpen met je onzekerheid. 

Onzekerheid behandelen met hypnose

Onzekerheid komt erg veel voor en hypnose kan je helpen om echt weer in je kracht te komen staan waardoor je zekerder gaat voelen. Met hypnose zorgt de hypnotiseur ervoor dat de negatieve overtuiging die je nu in je hoofd hebt een positieve overtuiging wordt waardoor je sterk in je schoenen komt te staan. 

Hypnose is een pure vorm van ontspanning en voelt fantastisch! Met 1 behandeling kom je heel ver om van je onzekerheid af te komen.

Ben je aanvullend verzekert? Dan vergoeden de meeste zorgverzekeraars een gedeelte van de behandeling. Kijk dit zelf wel goed na bij je zorgverzekering. 

Mocht je nog vragen hebben dan kun je een contactformulier sturen met al je vragen die ik z.s.m. zal beantwoorden. Ook kan je directe een afspraak inplannen om van de onzekerheid af te komen.

Download gratis e-book:

De echte waarheid over hypnose

Er zijn veel vragen omtrent hypnose. Veel mensen weten niet wat het inhoudt en wat het kan doen. In dit gratis e-book ga ik al je vragen wegnemen die je hebt over hypnose. Klik hieronder op de knop om gratis toegang te krijgen.

Hypnosepraktijk Twente Echter waarheid over hypnose

Heb je nog vragen?

Stel deze gerust en ik probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag Bel mij terug

Gecertificeerd Hypnotiseuse

Wij beschikken over de juiste papieren. Daarnaast heb ik les gehad van de zoon van Dave Elman, de grondlegger van Directe Hypnose

Directe hypnose, SleepTalk, kinderhypnose, afvallen, stoppen met roken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk je onze website dan ga je akkoord met onze cookies.