Nagelbijten


Nagelbijten Hypnosepraktijk Twente

Wat is nagelbijten

Nagelbijten wordt ook wel onychofagie genoemd en komt veel voor bij kinderen en jong volwassenen. Meestal stopt dit vanzelf als de kinderen ouder worden.

Het zijn vooral de mannen die met nagelbijten door blijven gaan. Nagelbijten wordt gezien als een sociaal onwenselijk probleem dat zich kan voordoen van mild tot extreem erg.

Veel mensen vinden het gênant en schamen zich ervoor. Het is een zelf beschadigend gedrag wat afgeleerd moet worden om erger te voorkomen. Mensen die extreem nagelbijten kan last krijgen van acute ontstekingen van de nagelriemen.

Je kunt het op verschillende manieren afleren of stoppen. 

Oorzaak van nagelbijten

Er zijn een aantal oorzaken wat nagelbijten triggert. 

Stress en angst: In sommige situaties kan stress en angst nagelbijten veroorzaken om een afleiding te creëren en een gevoel van opluchting te krijgen

Aangeleerd gedrag: Vaak vind dit onbewust plaats of ziet iemand het van iemand anders. Bijvoorbeeld kinderen van de ouders afkijken.

Verveling: Als iemand zicht verveeld kun je gaan nagelbijten omdat je hierdoor gestimuleerd wordt en alert blijft. 

Perfectionisme: Veel mensen die perfectionist zijn hebben de drang om alles perfect te doen. Dit geeft stress wat zich uiteindelijk kan uitten in nagelbijten.

Gevolgen nagelbijten

Het is een onaantrekkelijke en vervelende gewoonte omdat het er niet fris en netjes uitziet. Dit komt vooral omdat het snel vuil en viezigheid onder de nagels zit. Daarnaast zijn je nagels gerafeld wat er erg onsmakelijk uitziet. Nagelbijten gaat gepaard met nare gevolgen. 

Mond en tanden: verhoogd de infectie in je mond omdat het vuil achter en op je nagels direct in je mond terecht komen. Overmatig nagelbijten kan ook problemen geven met je tanden. Het kan er namelijk toe leiden dat je tanden langzaam afbreken of dat het tandglazuur aangetast wordt. 

Nagelaandoeningen: Door het bijten van je nagels kun je last krijgen van nagelaandoeningen zoals nagelriemontsteking. In ernstige gevallen kan de infectie uitbreiden tot onder de nagel en vervolgens het nagelbed aantasten. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot misvormingen van de nagels en vingertoppen tot gevold hebben. Als je langdurig nagelbijt kan dit de nagelgroei beïnvloeden. 

Psychische problemen: Vanwege de negatieve sociale reacties die je kunt krijgen als je nagels bijt kun je echt last krijgen van psychische problemen. In het ergste geval raak je in een depressie en in een sociaal isolement. Je komt hierdoor in een vicieuze cirkel terecht, je wil stoppen met bijten maar door alle reacties ga je je slecht voelen waardoor je vervolgens weer gaat bijten. 

Behandelingen

Er zijn een aantal behandelingen die je kan helpen bij het stoppen met nagelbijten. Bij de een werkt dit goed en bij een ander helemaal niet. Je kunt altijd combineren met verschillende behandelingen die er zijn. 

1 Je kunt je nagels insmeren met een vieze smaak. Op de markt zijn er verschillende soorten lakken die je op je nagels kunt smeren die ontzettend smerig smaken. 

2 Kunstnagels. Als vrouw kun je deze methode natuurlijk altijd proberen. Je krijgt gelijk fantastische nagels wat je helpt om het bijten af te leren. 

3 bijt vingers beperken. Het kan helpen om maar 1 of 2 bijvingers te hebben. Als je dit al kunt beperken bestaat de kans dat je helemaal stopt groter wordt.

4 handen verzorgen. Als je je handen goed verzorgt en je nagelriemen insmeert met zalf waardoor je geen harde velletjes krijgt zal je minder gaan bijten. 

5 aanleren anderen responsen. Je kunt in plaats van nagelbijten knijpen in een stressbal, een vuist maken, slokje water drinken, opruimen enz waardoor je nagelbijten vervangt door iets anders.

6 Pleisters. Je kunt pleisters plakken op de nagels waar je het meest op bijt. Hierdoor is het onmogelijk om te bijten waardoor je makkelijker kunt stoppen.

7 gedragstherapie. Er zijn veel gedragstherapeuten die je kan helpen bij het stoppen van nagelbijten. 

8 Medicijnen. Bij ernstige nagelbijters kan er medicijnen voorgeschreven worden door de dokter. 

9 Preventor. Dit is een relatief nieuw hulpmiddel die door de tandarts aangemeten wordt. Dit is een hulpmiddel dat nagelbijten onmogelijk maakt. De preventor is onzichtbaar en kleurloos dat tijdens werk en privé gemakkelijk gedragen kan worden. Alleen met het eten zal deze eruit moeten. Dit wordt 4 tot 6 weken gedragen en je kunt er verder alles mee doen. Het is een zeer effectieve manier om van je nagelbijten af te komen. 

Behandeling hypnose

Hypnotherapie kan je helpen bij het nagelbijten zodat je geen drang meer hebt om te bijten. De werking ervan is wetenschappelijk bewezen en wordt steeds vaker aangeraden door doktoren. 

Hypnose is een vorm van ontspanning en voelt heerlijk! Deze therapie kan ervoor zorgen dat je geen drang meer hebt om te bijten en dat je gemakkelijk van je nagels af kunt blijven in elke situatie. Eindelijk weer genieten van normale nagels die je ook nog eens mooi kunt lakken als je dit wilt. 

Ben je aanvullend verzekert? Dan vergoeden de meeste zorgverzekeraars een gedeelte van de behandeling. Kijk dit zelf goed na bij je zorgverzekering. 

Mocht je nog vragen hebben dan kun je een contactformulier sturen met al je vragen die ik z.s.m. zal beantwoorden. Ook kan je direct een afspraak inplannen om van het nagelbijten af te komen of bestel de thuissessie nagelbijten.

Download gratis e-book:

De echte waarheid over hypnose

Er zijn veel vragen omtrent hypnose. Veel mensen weten niet wat het inhoudt en wat het kan doen. In dit gratis e-book ga ik al je vragen wegnemen die je hebt over hypnose. Klik hieronder op de knop om gratis toegang te krijgen.

Hypnosepraktijk Twente Echter waarheid over hypnose

Heb je nog vragen?

Stel deze gerust en ik probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag Bel mij terug

Gecertificeerd Hypnotiseuse

Wij beschikken over de juiste papieren. Daarnaast heb ik les gehad van de zoon van Dave Elman, de grondlegger van Directe Hypnose

Directe hypnose, SleepTalk, kinderhypnose, afvallen, stoppen met roken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk je onze website dan ga je akkoord met onze cookies.